Çocuğumun kendini yeterli hissetmesi için neler yapabilirim?
* Çocuğunuz her ne yaparsa yapsın ona değer verdiğinizi ve kabul ettiğinizi bilmesini sağlayın.
* Onun davranışlarından dolayı olumsuz duygular hissettiyseniz, bu duygunuzu onunla paylaşın.
* Çocuğunuzun ondan ne istediğinizi bilmesini sağlayın. Bu ona alternatif davranışları öğrenmesi için bir şans verecektir.
* Çocukların duyguları, gözlemleri ve algıladıklarını mutlaka dinleyin. Çocukları dinlemek onların öz saygılarını artırmaktadır. Size bir şeyler söylemek istediğinde, gerçekten ona zaman ayıramayacaksanız uygun olmadığınızı ve ne zaman uygun olacağınızı söyleyin.
* Çocuğunuzun korkularını ve negatif duygularını onları reddetmektense ciddiye alın ve onları yenmesine ve kendi çözümünü bulmasına izin verin.
* Çocuklar kötü bir şey yaptıklarında ilgi çekmek, iyi bir davranışta bulunduklarında da onaylanmak istemektedirler. Yaptıkları, her gün yapılan sıradan bir şey bile olsa, yaptıklarını mutlaka onaylayın.
* Zamanınız sınırlı olmasına karşın çocuğunuzla birlikte zaman geçirmeye çalışın.
* Çocuğunuzun problemlerini çözmek, bir işi başarmak ve kendi yeteneklerini keşfetmesi için fırsatlar sunmalısınız.
* Çocuğunuzun düşüncelerine, tercihlerine ve özel eşyalarına saygı gösterin, onu yargılamayın.
* Her çocuğun yetenekli olduğu alanlar farklılık gösterir. Bu nedenle çocuğunuzun başarılı olduğu alanları keşfedin ve onu, yeteneklerini göstermesi konusunda cesaretlendirin. Bu alanda kazandığı başarı ve güven duygusu, diğer alanlardaki başarısını da artıracaktır.
* Çocuklar sözel olmayan davranışlara karşı çok duyarlıdırlar. Çocuğunuza sevginizi sözel ifadeler yanı sıra kucaklama ve okşama gibi fiziksel davranışlarla da ifade edin.
* Çocuklarla konuşurken, onlardan yüksekte olmamaya, onların göz seviyesinde konuşmaya dikkat ediniz.
* Çocuğunuza çelişkili mesajlar vermekten kaçınınız. Sözlerinizle vücut dilinizin birbirine uymasına dikkat ediniz.