Acil Tıp Teknisyeni

10.05.2013 00:04

 

Acil Tıp Teknisyeni

GÖREVLER

Yaraları tedavi eder, sarar, Şiddetli kanamaları önler, Solunumun durması halinde Sun’i teneffüs yaptırır, Zehirli maddeleri vücuttan temizler, Deriyi yıpratan maddeleri temizler, Şoka giren hastaları şoktan çıkarmaya çalışır, Tansiyon ölçer, iğne yapar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Tansiyon aleti, Pamuk, Merhemler, ilaçlar, Sonda aletleri, İlk yardım çantası, Sargı bezi.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Acil Tıp Teknisyeni olmak isteyenlerin; İnsanlara yardım etmekten hoşlanan, Dikkatli, temiz, titiz, Soğukkanlı, Ani durumlarda hızlı ve doğru karar verebilen, Bedence sağlam ve güçlü kişiler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Acil Tıp Teknisyenleri bazen açık havada (trafik kazaları vb. durumlar) bazen de hastane vb. sağlık kuruluşlarında kapalı ortamlarda çalışırlar. Çalışma saatleri düzenli olmayıp gece nöbetleri vardır. Çalışırken hastalarla, hasta yakınları ve diğer sağlık personeli ile iletişimde bulunur.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Acil Tıp Teknisyenleri genellikle kamu ve özel hastaneler ile polikliniklerde çalışırlar. Meslekte iş bulma olanağı ise cinsiyet ayrımı gözetmeksizin kamu sektöründe az, özel sektörde ise yetenek ve bilgiye bağlıdır.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Acil Tıp Teknisyenliği mesleğinin eğitimi, Sağlık Meslek Liselerinin Sağlık alanı “Acil Tıp” dalında verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Acil Tıp Teknisyenliği meslek eğitimine başlayabilmek için; Sağlık Meslek Liselerine girebilmek için ilköğretim okullarının  6–7–8. sınıflarında yapılacak olan “Seviye Belirleme Sınavlarının” (SBS) sonucuna, yılsonu ders ortalamaları ile belirlenen “Yılsonu Başarı Puanının (YBP) eklenmesi ile elde edilecek olan yeterli Genel Orta Öğretim Yerleştirme Puanına (G-OYP) sahip olmak gerekmektedir.

EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitimin içeriği öğrencileri Türk Milli Eğitiminin genel amaçları, temel ilkeleri ve sağlık meslek liselerinin özel amaçları doğrultusunda, sağlık mesleği olan acil tıp teknisyenliğine hazırlamaktır. Kültür dersleri, sağlık mesleği ile ilgili temel bilim dersleri ile ilk yardım bakımı planlama, ilk yardım bakımı uygulama, acil bakım ünitesi araç ve gereçlerini kullanma, kazazedeyi koruyucu ve acil bakım ünitesine alarak iyileştirme müdahaleleri uygulama dersleri okutulmaktadır. Ayrıca 9. sınıfta genel kültür derslerinin yanı sıra,  tanıtım ve yönlendirme dersi de verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME

Meslekte ilerleme tamamen, değişen ilk yardım tekniklerini takip etme ile beceri ve yeteneklere bağlıdır. Bu koşullara göre ekip başı ve kısım şefi olma olanakları vardır. Anadolu Sağlık Meslek Liseleri ve Sağlık Meslek Liselerinin “Acil Tıp Teknisyenliği”  bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, Acil Yardım Teknikerliği, Adli Tıp Teknikerliği, Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği, Ameliyathane Teknikerliği, Elektronörofizyoloji, İş Sağlığı ve Güvenliği, İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği, Sağlık Kurumları İşletmeciliği (Açıköğretim),  Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Tıbbi Mümessillik ve Pazarlama, Cerrahi Teknikerliği, İş ve Uğraşı  Terapisi önlisans programlarına  sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları  takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca, mezunlar ÖSYM tarafından yapılan ÖSS’ye girip yeterli puan almaları halinde, Acil Yardım ve Afet Yönetimi ve Sağlık Yönetimi (Uygulamalı Bilimler Y.O.)  lisans programlarını tercih etmeleri durumunda ağırlıklı ortaöğretim başarı puanları diğer alanlardan mezun olan adaylara göre daha yüksek bir katsayıyla çarpılarak ÖSS puanlarına eklenmekte ve diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Eğitim süresince herhangi bir kazanç söz konusu değildir. Eğitim sonrası ise mesleki bilgi ve beceriye göre asgari ücretin 1,5 katı kadar ücret alırlar.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

İlgili eğitim kurumları, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Bilgi Merkezi, Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri