Biyomedikal Cihaz Teknikeri
GÖREVLER
Tıp ve biyolojik bilimlerde kullanılan alet ve cihazları şemalara uygun olarak yerlerine monte eder, Aletlerin nasıl ve ne şekilde kullanıldığını ilgililere gösterir, Aletlerin bakım ve onarımını yapar.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Osilaskop, güç kaynağı gibi elektronik onarım aletleri, Pense, tornavida, karga burun gibi el aletleri, EKG simlatörü, X rey, gaz analiz gibi özel test cihazları, Röntgen tüpleri, özel optik sistemler gibi çeşitli malzemeler kullanırlar.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Biyomedikal cihaz teknikeri olmak isteyenlerin; Temel bilimlere, özellikle fiziğin elektrik ve mekanik konularına ilgili ve bu alanda başarılı, Şekil ilişkilerini görebilme, bir şemayı okuyabilme yeteneğine sahip, El ve parmaklarını ustalıkla kullanabilen, Ayrıntıları görebilen, Sorumlu ve dikkatli kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Biyomedikal cihaz teknikerleri temiz, iyi aydınlatılmış ve ısıtılmış kapalı ortamlarda çalışırlar; görevlerini yaparken ayakta durmak, eğilmek durumunda olabilirler. Etkileşimde bulundukları kişiler çalıştıkları kuruma göre değişirse de genellikle sağlık personeli ve diğer teknik personelle iletişim halindedirler.
MESLEK EĞİTİMİ
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi üniversitelere bağlı meslek yüksekokullarının "Biyomedikal Cihaz Teknolojisi" bölümünde verilmektedir.
ÖN EĞİTİMDE BAŞARILI OLUNMASI GEREKEN DERSLER
Fizik, Kimya, Matematik.
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
Mesleğin eğitimine girebilmek için, Lise veya dengi okul mezunu olmak, Meslek liselerinin “Biyomedikal Cihaz Teknolojisi, Denizcilik (Gemi Elektroniği ve Haberleşme), Denizcilik (Gemi Otomasyonu), Elektrik, Elektrik-Elektronik, Elektrik-Elektronik Teknolojisi, Elektrik Tesisat ve Pano Monitörlüğü, Elektromekanik Taşıyıcılar, Elektronik, Endüstriyel Elektronik, Endüstriyel Mekanik, Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri, Endüstriyel Otomasyon Teknolojisi (Elektronik), Endüstriyel Otomasyon Tek. (Mekanik/Makine), Gemi Elektroniği ve Haberleşme, Kontrol ve Enstrümantasyon Teknolojisi, Mekatronik, Otomatik Kumanda, Telekomünikasyon, Tıp Elektroniği, Uçak Bakım (Uçak Elektroniği), Uçak Bakımı Teknisyenliği ve Elektroniği, Uçak Bakımı ve Elektroniği, Uçak Elektroniği” alanından mezun olanlar “Biyomedikal Cihaz Teknolojisi” önlisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Ortaöğretim Başarı Puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölge’leri (METEB) ve mezuniyet yılları dikkate alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilebilirler. Meslek liselerin diğer alanlarından veya genel liselerden mezun olanlar/olacaklar kişilerin ÖSYM tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli “YGS-1” puanı almaları gerekir.
MESLEK EĞİTİMİ
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Eğitim süresi liseden sonra 2 yıldır. Eğitim süresince öğrenciler; Matematik, Fizik, Kimya, Biyofizik, Biyokimya, Fizyoloji, Biyomedikal Teknolojisi, Elektrik Devreleri, X-Ray Cihazları, Biyomedikal Elektronik, Biyomedikal Laboratuarı, Elektronik ve Lojik Devreler, Biyomedikala Giriş, Laboratuar Cihazları, Bilgisayar Kullanımı, Bilgisayar Onarım ve Bakımı gibi dersleri alırlar.
EĞİTİM SONUNDA ALINAN BELGE-DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Biyomedikal Cihaz Teknolojisi Ön Lisans Diploması" ve "Biyomedikal Cihaz Teknikeri" ünvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Biyomedikal cihaz teknikerleri resmi ve özel sağlık kuruluşlarında, dispanserlerde ve laboratuarlarda görev alırlar. Ayrıca serbest çalışma imkanına da sahiptirler. Ülkemizde sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılmasına paralel olarak çalışma alanları giderek genişlemektedir.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Meslek eğitimi süresince herhangi bir kazanç söz konusu değildir. Koşulları uygun olanlar Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu\'nun vermiş olduğu öğrenci kredisinden, ayrıca çeşitli kuruluşların burslarından yararlanabilirler.
EĞİTİM SONRASI
Kamu kesiminde çalışanlar 657 Sayılı Devlet Memurları Yasasına göre sağlık hizmetleri sınıfından maaş ve döner sermayeden ek ücret almaktadırlar. Özel işyerlerinde çalışanlar asgari ücretin 3-5 katı ücret almaktadırlar. Kendi adına özel işyeri açanlar ise daha yüksek kazanç sağlayabilirler.
MESLEKTE İLERLEME
Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde, Biyomedikal Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler.
BENZER MESLEKLER
Elektronik Teknikeri, Kontrol Sistemleri Teknikeri, Endüstriyel Otomasyon Teknisyeni.
YARARLANILAN BİLGİ KAYNAKLARI
Meslek elemanları, Üniversiteler, Yüksek Öğretim Programları ve Meslekler Rehberi (Prof. Dr. Yıldız Kuzgun) 2000, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) 2010 Kılavuzu, ÖSYS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu –2008, Meslek Yüksekokulları ile Açık Öğretim Ön lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) 2010 Kılavuzu, Meslek Danışma Komisyonu (MEDAK) üyesi kuruluşlar.
DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER
İlgili eğitim kurumları, Ulusal Meslek Bilgi Sistemi https://mbs.meb.gov.tr/ , Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Bilgi Merkezi, Bünyesinde Meslek Bilgi Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu İl ve Şube Müdürlükleri.