Sınava çok az bir zaman kaldı. Nasıl ders çalışırsam daha başarılı olabilirim

09.06.2013 16:59

 Sınava çok az bir zaman kaldı. Nasıl ders çalışırsam daha başarılı olabilirim

Tekrarlarınızı fazla ayrıntıya girmeden, konuların ana temalarını ve kavramalarını özümseyecek şekilde yapın. Yeni bir konu öğrenmeye çalışmayın. Bu kafa karışıklığından ve daha önce öğrendiklerinin üzerinde bozucu bir etki yapmaktan başka bir işe yaramaz. Yeni bir konu çalışmak yerine bol bol test çözün. Her gün kendinize bir deneme sınavı uygulayın ve bu sınavları uygularken zamanlamaya dikkat edin.

SBS’deki başarınızın tek seçeneğiniz olmadığını kabul edin. Sonuca değil sürece odaklanın. Zihninizde, sınava ilişkin olumlu düşünceler oluşturun. Geçmişteki başarısızlıklarınızı değil başarılarınızı vurgulayın.

Beslenme düzeninizi değiştirmeyin, alışık olduğunuz türden besinleri alışa geldiğiniz saatlerde tüketmeye devam edin.

Uyku düzeninizde herhangi bir değişiklik yapmayın. Günde en az 7–8 saat uyuyup alışık olduğunuz saatlerde yatıp kalkmaya çalışın.

Çok ağır ve yorucu spor yapmayın, bunun yerine açık havada kısa yürüyüşler ya da hafif egzersizler yapmayı yeğleyin.

Sizi rahatlatacak ve eğlendirecek türden aktivitelerde bulunun. Mesela sinemaya gidecekseniz korku veya gerilim türünden filmler izlemeyin.

Hala eksik olduğum konular var. Kalan zamanda tüm konulara mı bakmalıyım eksik konularıma mı?

Kalan süre içerisinde tabiî ki tüm konuları çalışmak çok mümkün olamayabilir. Bu nedenle özellikle yapabileceğine inanılan konulara daha yoğunluk vermek doğru olur. Denemelerde üst üste aynı konudan yanlış çıkıyorsa o konuyla ilgili konu çalışması yapın. Ayrıca denemelerde başarı gösterilen konulara yönelik de bol soru çözmek bilginin özümsenmesini ve tekrar edilmesini sağlar.

Sınav sabahı nelere dikkat etmeliyim?

-Sağlıklı ve doyurucu bir kahvaltı yapın. Çünkü sınavda yorgunluk ve dikkatsizlik yaşamamak için enerjiye ihtiyacınız olacak. Sınavın başlayış saatini, sınav yerine gidiş süresini ve sabah hazırlıklarınızı düşünerek zamanı planlayın.

“Matematikten şu kadar, Türkçeden bu kadar soru yapmalıyım” gibi koşullar üretmeyin. Koşullar, sınavda sizi tehdit edebilir. Bunun yerine “Önce şu testten başlayıp, kodlamalarımı şu şekilde yapacağım.” gibi stratejiler oluşturun. Diğer adaylarla sınavla ilgili konuşmalar yapmaktan kaçının. Sınavdan önceki dakikalarınızı sakin geçirin.“Bu sınavda başarılı olacağım! ”cümlesini yüksek sesle tekrar edin. Başarısızlığı asla aklınıza getirmeyin.

Sınavdan önce tüm fiziksel ihtiyaçlarınızı karşılayın. Her şeye rağmen sınav sırasında sizi rahatsız eden ve dikkatinizi dağıtan bir durumla karşılaşırsanız, sınav gözetmeninden yardım isteyin.

SBS’de tüm soruların zorluk dereceleri aynı mı?

-Test usulü sınavlarda soruların zorluk dağılımlarına baktığımızda genellikle aşağıdaki gibi bir tablo karşımıza çıkıyor. Sınav sürecinde düzenli çalışan, tekrarlarını yapan, okulda derslerini dikkatli dinleyen öğrencilerin sınavlarda yüzde 70 oranında bir başarı göstermelerinin de mümkün olduğunu söyleyebiliriz.

Sorunun niteliği    zorluk derecesi 
Çok kolay                     %10
Kolay                           %20
Normal                         %40
Zor                              %20
Çok zor                        %10

Çocuğum sınava hangi testten başlamalı?

Testlerin çözüm sırası öğrenciden öğrenciye farklılık gösterir. Önemli olan, öğrenci için zamanlama ve verim açısından en uygun çözüm sırasını, yıl içerisinde uyguladığı deneme sınavları ile bulmasıdır. Genel ilke, en başarılı olunan dersten başlamaktır. En başarılı olunan testten başlamak, sınavın başında, her öğrencide belirli bir düzeyde bulanan sınav kaygısının da kontrol altına alınmasına yardımcı olacaktır. Bu nedenle hangi testi çözüyorsanız zihinsel içeriğinizin de o konunun sınırları içinde olması gerekir.

Sınavdan kaç gün önce soru çözümü bırakılmalı?

Sınavdan iki gün önce öğrencilerin çalışmayı bırakması yeterli. Kalan 2 gün zihinsel ve bedensel anlamda dinlenmeleri, güzel vakit geçirmeleri onları rahatlatır. Adayın aklına takılan, “Şu konuya göz gezdirirsem iyi olur” diye düşündüğü bir konu var ise sınavdan bir gün önce de bunu yapabilir. Yani bu konuda adaya katı sınırlamalar getirmenin doğru olmadığını düşünüyoruz.